ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ REVERT

Στο πλαίσιο του έργου “REVERT: Resilience without ViolencE, Resistance without haTe in Public Transport”, πραγματοποιείται από το Νοέμβριο του 2019 μια σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης ικανοτήτων/δεξιοτήτων οι οποίες απευθύνονται σε οδηγούς των δημόσιων συγκοινωνιών.

Συγκεκριμένα, 10 Βιωματικές Δράσεις Ενεργοποίησης υλοποιήθηκαν με επιτυχία, εστιάζοντας στην επίλυση συγκρούσεων με τη συμμετοχή 75 οδηγών λεωφορείων και τρόλεϊ της ΟΣΥ-ΟΑΣΑ. Οι δράσεις έλαβαν χώρα από τις 26/11/2019 έως τις 10/12/2019 στον κεντρικό τερματικό σταθμό στον Αγ. Ι. Ρέντη, στον τερματικό σταθμό τρόλεϊ, στην Πλατεία Αττικής και στο σταθμό λεωφορείων των Άνω Λιοσίων.

Στόχος των δράσεων ήταν η παροχή και γνώσεων και δεξιοτήτων επίλυσης συγκρούσεων, προκειμένου οι οδηγοί να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις συγκρούσεις που προκύπτουν καθημερινά στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις ενεργοποίησης επικεντρώθηκαν σε δεξιότητες που σχετίζονται με:

    1. την Επικοινωνία: Λεκτική, Μη λεκτική,
    2. τη Συναισθηματική Νοημοσύνη: Αυτογνωσία, Ενσυναίσθηση, και
    3. τις Στρατηγικές Επίλυσης Συγκρούσεων.

Για να διασφαλιστεί η καλή κατανόηση των δεξιοτήτων και η πρακτική εξάσκηση αυτών, οι εκπαιδευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν συμπεριλάμβαναν παιχνίδι ρόλων, τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού και ανοιχτού διαλόγου.

Επιπρόσθετα των δράσεων ενεργοποίησης, από τον Ιανουάριο του 2020 υλοποιούνται Κοινές Δράσεις με μετανάστες και πρόσφυγες. Ειδικότερα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή 9 Κοινές Δράσεις με οδηγούς λεωφορείων και τρόλεϊ και πρόσφυγες / μετανάστες. Έξι από αυτές υλοποιήθηκαν στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων του Σχιστού, Ελαιώνα, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας με την υποστήριξη της διοίκησης των Κέντρων και τη συμμετοχή τόσο των οδηγών όσο και των προσφύγων / αιτούντων άσυλο.

Παράλληλα, δύο Κοινές Δράσεις υλοποιήθηκαν εντός των εγκαταστάσεων της ΟΣΥ με τη συμμετοχή οδηγών και προσφύγων/μεταναστών με τη μορφή ανοιχτών συζητήσεων με θέμα: «Η μετακίνηση σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα: Μια συζήτηση με μετανάστες και πρόσφυγες».

Επίσης διενεργήθηκε φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας με τη συμμετοχή οδηγών της ΟΣΥ-ΟΑΣΑ, της ομάδας Αθλητικής Ελπίδας Προσφύγων της οργάνωσης Γης και των ασυνόδευτων ανηλίκων της οργάνωσης Κοινωνικό ΕΚΑΒ υπό το πλαίσιο των Κοινών Δράσεων μ μετανάστες/προσφυγές στις 4 Μαρτίου στο γήπεδο Renti Star. Συγκεκριμένα, η ομάδα οδηγών της OΣΥ-OAΣA, η Ομάδα Αθλητικής Ελπίδας Προσφύγων της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γη» και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι του Κοινωνικό ΕΚΑΒ διαμόρφωσαν τις μικτές ομάδες που ανταγωνίζονταν.

Οι Κοινές Δράσεις με τους μετανάστες / πρόσφυγες αποσκοπούν στην πρόληψη των ξενοφοβικών και ρατσιστικών περιστατικών καθώς και στην ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που αφορούν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των επιβατών στις δημόσιες συγκοινωνίες και στην αποσταθεροποίηση των στερεοτύπων μέσω βιωματικών δράσεων και ανοιχτού διαλόγου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του έργου REVERT και τους στόχους του επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου: http://www.revertproject.eu/