Τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία δύο δράσεις στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα με τη συμμετοχή οδηγών και στελεχών του ΟΑΣΑ και προσφύγων /αιτούντων άσυλο και την υποστήριξη των εργαζομένων στη δομή.

Κεντρικός στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση του πληθυσμού του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα σχετικά με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των επιβατών των οδικών συγκοινωνιών αλλά και η συζήτηση πάνω σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της δομής κατά τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα. Η πρώτη απευθυνόταν στο γενικό πληθυσμό της δομής, ενώ η δεύτερη στους ασυνόδευτους ανήλικους που φιλοξενούνται στο safe zone της δομής.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη δράση συμμετείχαν μέλη της φαρσόφωνης και αραβόφωνης κοινότητας της δομής, οι οποίοι συζήτησαν με τους εκπροσώπους του έργου REVERT και, κυρίως με τους οδηγούς και τα στελέχη του Ο.Α.Σ.Α ζητήματα σχετικά με τη χρήση των λεωφορείων και των τρόλεϊ αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι. Όλοι οι συμμετέχοντες, πρόσφυγες/αιτούντες άσυλο και εκπρόσωποι του ΟΑΣΑ, ενεπλάκησαν ενεργά στη συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν στο κόμιστρο. Επισημάνθηκε η αδυναμία απόκτησης κάρτας απουσία Α.Φ.Μ. ή Α.Μ.Κ.Α., ενώ τονίστηκε η δυσκολία αγοράς κομίστρου εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν οι φιλοξενούμενοι. Οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ενημερώθηκαν σχετικά με τη δυνατότητα που παρέχεται πλεόν για έκδοση προσωποιημένης κάρτας με τη χρήση του δελτίου ασύλου. Η αλλαγή αυτή στις διαδικασίες του ΟΑΣΑ είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών του προγράμματος REVERT να καλύψει τις ανάγκες των ομάδων αυτών για τη σωστή χρήση των ΜΜΜ.

Η δεύτερη δράση στόχευε στην ενημέρωση και συζήτηση με ασυνόδευτους ανήλικους και νέους που διαμένουν στο Safe Zone του κέντρου και χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθημερινά. Για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων, στη δράση ήταν παρόντα μέλη του προσωπικού που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση. Εκτός από το ζήτημα των καρτών και των εισιτηρίων που συζητήθηκε εκτενώς, αναδείχθηκαν περιπτώσεις που το λεωφορείο προσπερνάει/δεν σταματάει στις στάσεις και έγινε μια ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση μεταξύ οδηγών και προσφύγων/αιτούντων άσυλο για το κατά πόσο οι λόγοι για αυτές τις περιπτώσεις συνδέονται με προκαταλήψεις και ρατσιστικά κίνητρα. Αυτό που ξεχώρισε ήταν η ανοικτή διάθεση και των δύο πλευρών να κατανοήσουν τις τρέχουσες συνθήκες και τα εμπόδια που υπάρχουν για την άλλη πλευρά.

Από τη σύμπραξη συμμετείχαν και στις δύο δράσεις ο κ. Γιώργος Σταμούλος, Τμηματάρχης Εμπορικής Εκμετάλλευσης της Ο.Σ.Υ., ο κ. Σταύρος Κουτσιμπίρης, οδηγός της Ο.Σ.Υ., ο κ. Γιώργος Καπλάν-Ασλανίδης, οδηγός της Ο.Σ.Υ., η κ. Χριστίνα Βάρλα Προϊστάμενη του Τμήματος Τηλεφωνικής και Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης Επιβατών του ΟΑΣΑ, η κ. Λίλα Μάστορα, Ερευνήτρια του ΕΚΠΑ και ο κ. Τάσος Μαστρογιαννάκη, Manager της εταιρίας CMT Προοπτική. Τη διερμηνεία από τα ελληνικά στα αραβικά πραγματοποίησε η κ. Σάφα Αμπντουλρασούλ, διερμηνέας της οργάνωσης Al Masar, και από τα ελληνικά στα φαρσί ο κ. Ζιά Εμάμε, επίσης διερμηνέας της οργάνωσης Al Masar.