Την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020, υλοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη Κοινή Δράση οδηγών και στελεχών του ΟΑΣΑ με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Σχιστού.

Βασικός στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση του πληθυσμού του Κέντρου Φιλοξενίας Σχιστού σχετικά με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των επιβατών των οδικών συγκοινωνιών. Η σημασία της συγκεκριμένης δράσης έγκειται στο γεγονός ότι αρκετά από τα περιστατικά εντάσεων και συγκρούσεων έχουν ως πηγή την έλλειψη πληροφόρησης στα θέματα του ισχύοντος κανονισμού και κατά συνέπεια τη μη τήρησή του. Μέσω της ειδικής αυτής ενημέρωσης εξυπηρετείται ένας από τους βασικούς στόχους του έργου, που είναι η ενίσχυση της προστασίας των μεταναστών και προσφύγων από πιθανές επιθέσεις.

Στη δράση συμμετείχαν περίπου 50 άτομα, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, εκπρόσωποι της σύμπραξης του Έργου REVERT και εκπαιδευμένοι σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ξενοφοβίας και επίλυσης συγκρούσεων οδηγοί και σταθμάρχες. Πιο συγκεκριμένα, από τη σύμπραξη συμμετείχαν ο κ. Γιώργος Σταμούλος, Τμηματάρχης Εμπορικής Εκμετάλλευσης της Ο.Σ.Υ., η κ. Χριστίνα Βάρλα, Προϊστάμενη του Τμήματος Τηλεφωνικής και Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης Επιβατών του ΟΑΣΑ, ο κ. Στέφανος Μπεζαντάκος, Σταθμάρχης της Ο.Σ.Υ. και ο κ. Ιωάννη Ιωαννίδης, οδηγός της Ο.Σ.Υ. Επίσης, παρόντες ήταν ο κ. Νίκος Γκιωνάκης, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ – Συν-Ειρμός και η κ. Λίλα Μάστορα, Ερευνήτρια του ΕΚΠΑ. Τη διερμηνεία από τα ελληνικά στα αραβικά πραγματοποίησε η κ. Σάφα Αμπντουλσαρούν από την οργάνωση Almasar, ενώ από τα ελληνικά στα φαρσί τη διερμηνεία πραγματοποίησε ο κ. Ζαχίρ Γιαβαρί, επίσης από την οργάνωση Almasar.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν το κόμιστρο, τη μεταφορά αποσκευών και αντικειμένων, τη μεταφορά παιδικών και βρεφικών καροτσιών αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά εντός των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Όλοι οι συμμετέχοντες, πρόσφυγες/αιτούντες άσυλο και εκπρόσωποι του ΟΑΣΑ, ενεπλάκησαν ενεργά στη συζήτηση σχετικά με τις οδικές συγκοινωνίες και, συγκεκριμένα με τις γραμμές που εξυπηρετούν το Κέντρο του Σχιστού, ανέδειξαν τις δυσκολίες υπάρχουν αλλά και τη δυνατότητα επίλυσης αυτών μέσα από τη συνεργασία.

Ανταποκρινόμενοι στα ερωτήματα και τις ανάγκες των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, οι «Φορείς Αλλαγής» του Έργου REVERT, Στέφανος Μπεζαντάκος και ο Ιωάννης Ιωαννίδης συνέβαλαν στην οικοδόμηση σχέσεων κατανόησης και συνεργασίας και στην αποσταθεροποίηση πιθανών αρνητικών στάσεων και στερεοτύπων.

Αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα και του Σκαραμαγκά. Πιο συγκεκριμένα, η αντίστοιχη δράση στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου του 2020, ενώ την Τρίτη, 21 Ιανουαρίου του 2020 θα πραγματοποιηθεί η δράση στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Σκαραμαγκά.