Δέκα Δράσεις Ενεργοποίησης με θέμα τη διαχείριση συγκρούσεων πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Έργου REVERT, με τη συμμετοχή οδηγών λεωφορείων και τρόλεϊ της Ο.Σ.Υ. – Ο.Α.Σ.Α. Οι δράσεις υλοποιήθηκαν από τις 26/11/2019 μέχρι τις 10/12/2019 με τη συμμετοχή 75 οδηγών λεωφορείων και τρόλεϊ σε τρεις τερματικούς σταθμούς στην Αθήνα∙ στον κεντρικό τερματικό σταθμό στον Αγ. Ι. Ρέντη, στον τερματικό σταθμό τρόλεϊ, στην Πλατεία Αττικής και στο σταθμό λεωφορείων των Άνω Λιοσίων.

Στόχος των δράσεων ήταν η παροχή και γνώσεων και δεξιοτήτων επίλυσης συγκρούσεων, προκειμένου οι οδηγοί να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις συγκρούσεις που προκύπτουν καθημερινά στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις ενεργοποίησης επικεντρώθηκαν σε δεξιότητες που σχετίζονται με: 1) την Επικοινωνία: Λεκτική, Μη λεκτική, 2) τη Συναισθηματική Νοημοσύνη: Αυτογνωσία, Ενσυναίσθηση, και 3) τις Στρατηγικές Επίλυσης Συγκρούσεων. Για να διασφαλιστεί η καλή κατανόηση των δεξιοτήτων και η πρακτική εξάσκηση αυτών, οι εκπαιδευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν συμπεριλάμβαναν παιχνίδι ρόλων, τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού και ανοιχτού διαλόγου.

Επιπλέον, σε κάθε δράση ενεργοποίησης συμμετείχε ένας εκπαιδευμένος «Φορέας Αλλαγής» διευκολύνοντας τη διαδικασία ανάπτυξης σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στους συμμετέχοντες και τους εκπαιδευτές, δημιουργώντας την αίσθηση συνέχειας ανάμεσα στις διαφορετικές δράσεις και προωθώντας του στόχους του Έργου REVERT.

Ο δράσεις ενεργοποίησης ανέδειξαν για άλλη μια φορά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι οδηγοί λόγω των συχνών περιστατικών βίας ανάμεσα στους επιβάτες αλλά και των επιθέσεων εναντίον των ίδιων. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι ίδιοι για να διαχειριστούν τέτοια περιστατικά, αλλά και να διερευνήσουν εναλλακτικές στρατηγικές διαχείρισης συγκρούσεων με τη βοήθεια των εκπαιδευτών.

Οι εκπαιδευτές που συμμετείχαν συντονίζοντας τις συνεδρίες ήταν η κ. Σταματία Γρατσάνη, Ψυχολόγος, ΑμΚΕ Συν-Ειρμός, ο κ. Νίκος Γκιωνάκης, Επιστημονικά Υπεύθυνος της οργάνωσης Συν-Ειρμός-Βαβέλ, ο κ. Γιώργος Σταμούλος, Προϊστάμενος Τμήματος Εμπορικής Εκμετάλλευσης, Ο.Σ.Υ. και η κ. Λίλα Μάστορα, Ερευνήτρια, ΕΚΠΑ.