ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ REVERT

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδεύσεις οδηγών του ΟΑΣΑ του έργου REVERT: Resilience without ViolencE, Resistance without haTe in Public Transport με τίτλο «Είμαι Ασφαλής! Νιώθω Ασφαλής στα Μ.Μ.Μ. Στις εκπαιδεύσεις συμμετείχαν και στελέχη του ΟΑΣΑ σε ρόλο εκπαιδευτών.

Πιο συγκεκριμένα από τις 16 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν τρία διήμερα σεμινάρια με τη συμμετοχή 44 ατόμων, εκ των οποίων 28 ήταν οδηγοί, 8 σταθμάρχες και 8 επόπτες στις εγκαταστάσεις της Ο.Σ.Υ. στον Άγιο Ιωάννη, Ρέντη. Οι εκπαιδεύσεις στόχευαν στη δημιουργία «Φορέων Αλλαγής» εντός του Οργανισμού στη διαχείριση ξενοφοβικών και ρατσιστικών περιστατικών.

Πιο συγκεκριμένα, οι θεματικές που καλύφθηκαν ήταν:

  • Ανθρώπινα δικαιώματα, ξενοφοβία και ρατσισμός
  • Η ψυχοκοινωνική κατάσταση του πρόσφυγα
  • Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις ως πηγή συγκρούσεων
  • Μορφές σύγκρουσης: ενδοπροσωπική, ενδοομαδική και διομαδική
  • Μη βίαιη διαχείριση συγκρούσεων
  • Καταγραφή ξενοφοβικών και ρατσιστικών περιστατικών εντός των δημόσιων μεταφορών.

Τις εκπαιδεύσεις πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες στους τομείς τους, και πιο συγκεκριμένα, η κ. Σταματία Γρατσάνη, Ψυχολόγος και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, που είχε τη συνολική επίβλεψη των εκπαιδεύσεων, ο κ. Νίκος Γκιωνάκης, Ψυχολόγος και Επιστημονικά Υπεύθυνος της οργάνωσης Συν-Ειρμός, που διενήργησε την εκπαίδευση πάνω στην ψυχοκοινωνική κατάσταση του πρόσφυγα. Ο κ. Θεόδωρος Ζέης, δικηγόρος της οργάνωσης Solidarity Now, όπως επίσης και ο Σπύρος Κουλοχέρης, δικηγόρος, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου Προσφύγων, εκπαίδευσαν τους οδηγούς και τα στελέχη του ΟΑΣΑ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. H κ. Ελένη Τάκου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια και Υπεύθυνη Συνηγορίας της οργάνωσης HumanRights360, πραγματοποίησε τη θεματική ενότητα καταγραφής των περιστατικών ρατσιστικής βίας. Στις εκπαιδεύσεις συνέβαλλε σημαντικά και ο κ. Γιώργος Σταμούλος, Τομεάρχης του Τμήματος Εμπορικής Εκμετάλλευσης της Ο.Σ.Υ. και Εκπαιδευτής Ενηλίκων.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τους σκοπούς του έργου REVERT επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου : http://www.revertproject.eu/