ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ REVERT

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Μαΐου του 2019, το Εναρκτήριο Συνέδριο του Προγράμματος REVERT: Resilience without ViolencE, Resistance without haTe in Public Transport με τίτλο «Είμαι Ασφαλής! Νιώθω Ασφαλής στα Μ.Μ.Μ.!» στο κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια (2014-2020)» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται υπό το συντονισμό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ – Εργαστήριο Ψυχολογίας της Επικοινωνίας & των Μέσων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, την ΑΜΚΕ Συν-ειρμός, την ΜΚΟ Almasar και τη συμβουλευτική εταιρεία CMT Prooptiki και σκοπεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στο πλαίσιο των δημόσιων μεταφορών.

Την έναρξη των εργασιών του Προγράμματος χαιρέτισε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, ο Πρύτανης του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Αναπληρωτής καθηγητής, κ. Κωνσταντίνος Μουρλάς, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, κ. Ιωάννης Σκουμπούρης, ο Project Manager της εταιρίας CMT Προοπτική, κ. Αναστάσιος Μαστρογιαννάκης, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Οργάνωσης Συν-ειρμός-Βαβέλ, κ. Νικόλαος Γκιωνάκης, και ο Πρόεδρος της Οργάνωσης προσφύγων και μεταναστών Almasar, κ. Mahmoud Abdel Rasoul.

Τους χαιρετισμούς ακολούθησε η παρουσίαση του Προγράμματος, των στόχων, των δράσεων και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων του, από την Επιστημονική Υπεύθυνη και Συντονίστρια του Προγράμματος, Αθηνά Μαρούδα-Χατζούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ.

Ο κ. Βασίλειος Καραποστόλης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ, παρέθεσε την κεντρική ομιλία του Συνεδρίου με θέμα τον Ξένο στην Πόλη θέτοντας τη βάση για τη συζήτηση του στρογγυλού τραπεζιού με τίτλο «Ξενοφοβία και Ανθεκτικότητα».

Το στρογγυλό τραπέζι συντόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ, κ. Στέλιος Παπαθανασόπουλος, ενώ με ομιλίες συμμετείχαν ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ, Ιωάννης Πανούσης, η Διδάκτωρ της Νομικής, Βοηθός Συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, κ. Τίνα Σταυρινάκη, η καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ, κ. Μυρτώ Ρήγου και η καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ, κ. Αντωνία Παπαστυλιανού. Τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση σχετική με την ξενοφοβία και τον ρατσισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις και τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τους σκοπούς του έργου REVERT επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου : http://www.revertproject.eu/